Megbecsülésre, jó fizetésre, netán kreatív és változatos feladatokra vágysz? A programozói karrier nagyon sok előnnyel jár.

Pályaválasztáskor vagy karrierváltáskor sokféle szempontot mérlegelnek az emberek: a fizetés nagysága, az elismertség vagy a jó munkahelyi környezet mind-mind érv lehet a döntési folyamatban. Vegyük sorra, mit kínál a programozói karrier e szempontok szerint:

1. Fizetés: Az IT szektor a legjobban fizető iparágak között van Magyarországon. A junior szoftverfejlesztők minimális bére bruttó 360 000 forintnál kezdődik, néhány éves tapasztalattal már bruttó félmillió forint körül lehet keresni.

2. Elhelyezkedési esélyek, „biztonság”: A felmérések szerint több tízezer programozóra lenne szükség csak Magyarországon, a vállalatok szó szerint vadásznak a szakemberekre. Ez a tendencia hosszú távon csak erősödni fog. Míg sok ember munkáját gépek veszik át, a szoftverfejlesztőknek egyre több feladata lesz.

3. Tartalmas, kreatív, változatos feladatok: Bár sokan csak azt látják, hogy egy programozó egész nap „a számítógépet bámulja”, valójában mindig új problémák megoldásán kell dolgozni. Egyik projektet követi a másik, így ezt a munkát soha nem lehet megunni. A szoftverfejlesztés gyakorlatilag egy alkotófolyamat, ahol a kódok a művészi eszközök – majdnem úgy, mintha verset írnánk, csak a magyar nyelv helyett a Java-t használjuk.

4. Karrierépítési lehetőségek: Programozóként sok módja van az előrelépésnek: lehetsz egy-egy terület specialistája, ami kiemelt fizetéssel és szakmai elismeréssel jár; vagy ha jól tudsz bánni az emberekkel, csapatvezetői pozíciókra jelentkezhetsz. Ha szeretnéd magad kipróbálni külföldön, a multik erre is adnak lehetőséget.

5. Munkahelyi környezet: Talán az IT cégek figyelnek leginkább arra, hogy alkalmazottaik jól érezzék magukat munka közben – gondolj például a Google-re vagy a Prezire. Ezek természetesen kirívó példák, de a szoftverfejlesztők többsége nívós irodában dolgozik, ahol ingyen kapja a kávét, és még csak nyakkendőt sem kell kötnie minden nap.

6. Rugalmasság: A hazai gyakorlatban még nem általános, hogy a munkavállalók otthonról dolgoznak, de a nagyobb IT cégek ezen a téren is előbbre tartanak az átlagnál. Ha bizonyítasz, akár a munkarendedet is az igényeid szerint alakíthatod: a törzsidő betartása mellett van lehetőség a rugalmas munkavégzésre és néhány nap home office-ra is.

7. Elismertség: A fentiekből kiderül, hogy a jó programozókat az informatikai vállalatok nagyon megbecsülik. Társadalmi értelemben nehéz megítélni a szakma presztízsét, hiszen sokan azt sem tudják, valójában mit csinál egy szoftverfejlesztő. De a programozói karrierrel elérhető életszínvonal mindenképpen elismerést vált ki az emberekből.