Koxi mérnök-informatikusként sok komoly hazai és nemzetközi vállalat projektjeiben vett részt fejlesztőként és mentorként. A fejlesztőcégeknél szerzett tapasztalatairól és a szakma jövőjéről kérdeztük.

– Szerinted mi a munkád legizgalmasabb része?

– Minden nap van valami izgalmas feladat, megoldandó probléma és szinte mindig van sikerélmény is.

– Mi volt a legextrémebb feladat, szituáció, helyzet, amibe a munkád során kerültél?

– Egyszer egész este telepítettünk a demo előtt egy sok hardver- és szoftverkomponensből összeálló rendszert. Másnap, a bemutató reggelén az elemeket összerakva kiderült, hogy egyáltalán nem működik a rendszer, újra kell mindent telepíteni. Az első reakció természetesen a kétségbeesés volt, utána pedig tempós munka következett, hogy valamit legalább be tudjunk mutatni. Ezen kívül azok a legemlékezetesebb helyzetek, amikor nagyon szűkös határidőre kellett teljesíteni első ránézésre kivitelezhetetlen feladatokat. 🙂

– Milyen tapasztalatokat szűrtél le a szakma változásáról, mióta ezzel foglalkozol?

– Azt, hogy folyamatos. 🙂 Adaptálódni kell és folyamatosan tanulni, minden egyes nap.

– Hogyan tennél különbséget a hazai és a külföldi fejlesztőcégek között, milyen a munkahelyi kultúra, a vezetés, a kollégák, a környezet?

– Külföldön az én tapasztalataim alapján sokkal inkább specialisták dolgoznak, akik egy adott területhez értenek, míg itthon egy szoftverfejlesztőtől elvárás, hogy teljesebb körű tudása legyen.
A kultúra és a környezet természetesen egészen más, de ezt elsősorban az ország és az ott lakók határozzák meg. A munkahelyeimen sok nemzetiségből összeálló csapatokkal dolgoztam, én ezt kifejezetten élveztem.

– Milyen lehetőségeket látsz a szoftverfejlesztésben az elkövetkező tíz év tekintetében?

– Nem látok a jövőbe, de nem kell különösebb tehetség azt jósolni, hogy a fejlesztői munkák mennyisége jelentősen nőni fog amellett, hogy tényleg mindenhol megjelennek a szoftverek az életünkben.

– Van olyan személyes célod, amit mindenképp szeretnél megvalósítani?

– Konkrét célom nincs, de szeretnék még kutatás-fejlesztési projektekben részt venni.

– Mit gondolsz, milyen irányba kellene változniuk a hazai szoftverfejlesztő cégeknek? Mitől válnának jobb munkahellyé?

– Számomra nagyon fontos egy szoftverfejlesztéstől független dolog: hogy egy munkahely vagy cég emberközpontú legyen. Ennek része a munka és magánélet közti egyensúly.

– Miért lettél a PROGmasters mentora, milyen motivációid vannak ezzel kapcsolatban?

– A mentorálással két – számomra fontos – dolgot tudok egyszerre csinálni: tanulni, valamint tudást átadni. Ez egy nagyszerű kombináció. 🙂 Jó dolog, hogy segítséget tudok nyújtani azoknak, akik most állnak a szoftverfejlesztői szakma elején (vagy most akarnak belevágni), és iránymutatásra van szükségük.