tornai_balazs-progmasters-mentor

Bala 10 éves projektmenedzsment tapasztalattal a háta mögött az agilis módszertan szószólója és oktatója a PROGmasters képzésein. A módszer előnyeiről és alkalmazási lehetőségeiről kérdeztük.

– Elmondanád egy bő mondatban, mi az agilis szemlélet lényege?

– A szemlélet lényege a folyamatos javítás mind a termék, mind az azt létrehozó folyamatok szintjén, az ügyfél üzleti előnyének folyamatos szem előtt tartása, és a transzparencián alapuló nyitott alkalmazkodás a valósághoz.

– Mit gondolsz, mi kell ahhoz, hogy valaki sikerrel tudja ezt a szemléletet alkalmazni a cégénél?

– Elszántság és szakmai alázat. Bármilyen módszertan alkalmazása, főleg bevezetése, vagy akár a jelenlegiek reformja nem működik a szakma folyamatos tanulása nélkül. Ez talán az egyik legösszetettebb és egyben legszebb munka is. Egyszerre mérnöki és legalább annyira emberi is.

– Miért kezdtél ezzel foglalkozni?

– Sok év nehézségei után rádöbbentem, hogy mi az az alapvető, sajnos általánosnak mondható diszfunkcionalitás, ami meghatározza a munkahelyek hétköznapjait. Általában azt tapasztalom, hogy képtelenek az emberek túllépni a saját elképzeléseiken, amikor egy munkahelyen együtt töltik az aktív életük legnagyobb részét. Alkalmazkodni ehhez nem akartam, így hát elkezdtem megváltoztatni a körülményeket.

– Mik a tapasztalataid a hazai piacról? Nyitottak erre az itthoni cégek? Sikerrel alkalmazható?

– Mindenképpen sikerrel alkalmazható. A különbséget én eddig annak szintjében láttam, ameddig a változással eljutnak az egyes szervezetek. Itthon sajnos az esetek legnagyobb részében korlátozott mind időben, mind terjedelmében a változási iránti fogékonyság. Ennek oka kivétel nélkül a vezetők, tulajdonosok túlzott egója. Vannak azért üdítő kivételek is. Ők azok, akik nem rettennek meg az első nehézségektől, képesek távlatokban is gondolkozni, és hajlandóak időt, energiát és erőforrásokat áldozni a jobb, hatékonyabb, élhetőbb működésért. Ők azok, akik később maguktól is fejlesztik a módszertant.
Az agilis szemlélet és a hozzá kapcsolódó módszertanok bevezetése nehéz, hazánkban leginkább a menedzsment képzetlensége miatt. Itthon vezetők csak nagyon ritkán hajlandóak tanulni a szakmát (menedzsment, vezetés).

– Külföldön mennyire van előtérben a fejlesztőcégeknél az agilitás?

– Erőteljes, ha az ismertségre gondolunk, bár az implementáció ott is döcög. Azonban ha azt nézem, hogy hányan alkalmazzák, vagy akár csak próbálkoznak vele, a különbség hatalmas.
Külföldön a menedzsment sokkal felkészültebb, mint itthon, de még ennél is jelentősebb az attitűdbeli különbség: a vezetők hajlandók tanulni. Ettől még nem lesz könnyebb a módszertani bevezetés, de nagyobb eséllyel lehet egy tranzíciós projektet csinálni, illetve messzebb lehet jutni a próbálkozásokkal.

– Van arról víziód, hogy egy ideálisan működő cégnél, a lehető legnagyobb hatékonyság mellett hogyan zajlana a munka?

– Van, minimum 2 óra kellene ennek a kifejtéséhez… Röviden az alap egy olyan szervezet lenne, ahol mindenki heti 6 órát a szakmai ismereteinek bővítésével tölt. További hármat ezen ismeretek terjesztésével, kísérletezéssel, mások tanításával, hármat pedig a többiek ismereteinek befogadásával.

– Mi a munkád legizgalmasabb, legnagyobb kihívást jelentő része?

– Amikor elkezdem összehangolni a menedzsment és a non-menedzsment munkáját, és rádöbbennek, hogy mennyire nem volt fogalmuk eddig egymásról. Csak diszfunkcionális szerepeket láttak ott, ahol emberek vannak, és valójában nincsenek ellenségek. De legalábbis nem ez utóbbi a mindennapos.

– Mit gondolsz, hogyan fog alakulni a szakma az elkövetkező tíz évben?

– Itthon nem vagyok túl bizakodó. Kell még 15-20 év, amíg a jelenlegi vezetői generáció leköszön, és helyüket elfoglalják a tanulni és fejlődni vágyó, nyitottabb gondolkodású generációk. Próbálkozások lesznek, és látványos sikerek is. Azonban a jól működő szervezetek még félteni fogják a versenyelőnyüket, így még lassú lesz a terjedés.

– Miért lettél a PROGmasters mentora és mik az ambícióid ezzel kapcsolatban?

– Minél több olyan fejlesztőt szeretnék kiengedni a megbízókhoz, akik látták, tapasztalták és megtanulták a módszertan csínját-bínját. Ők azok, akik képesek lesznek a környezetükre hatással lenni. Olyan példákat mutatni, amiért más cégek vagyonokat fizetnek. Ez természetesen üzletileg is óriási lehetőségeket teremt majd a megbízóknak. Személy szerint pedig öregbíthetem a hírnevem a fejlesztőink teljesítményének köszönhetően.