A PROGmasters őszi Java tanfolyamának hallgatói a megfeszített munka és a vállalati szakemberek előtt tartott demó után egy közös ünnepléssel zárták a képzést. Többen már azt is tudták, hol állnak munkába hétfőn, mások az egymást követő állásinterjúkra készültek. Flórával, Tióval, Tamással, Attilával és Petivel a tanfolyam elmúlt három hónapjáról beszélgettünk.

– Milyen érzés részt venni egy olyan intenzív tanfolyamon, ami mindössze 3 hónap alatt képez Java programozókat?

– Tamás: Szellemileg kicsit megterhelő volt, mert gyors tempóban haladtunk, és mire leülepedett volna a tananyag, mindig jött valami új. De napközben általában oldott volt a hangulat, sok jó pillanatunk volt.

– Flóra: Igen, az fantasztikus érzés, hogy napról napra fejlődünk. Én személy szerint nagyon jól éreztem magam, mert rengeteg sikerélményben lehetett részem. Természetesen voltak nehezebb és könnyebb időszakok, de ezek kiegyenlítették egymást, a mentorok és a csapattársak segítségére pedig folyamatosan számíthattunk.

– Hogyan sikerült megküzdenetek a hatalmas tudásanyaggal ilyen rövid idő alatt?

– Attila: Én gyakorlatilag egy új tanulási módszert alakítottam ki. Folyamatosan jegyzeteltem a felmerülő kérdéseimet, hogy esténként vagy hétvégente utánanézhessek az általam kevésbé ismert területeknek és gyakorolhassak. Ez rengeteg munkát jelentett, de sikerült tartanom a lépést a többiekkel.

– Peti: A képzés végére mindannyian kialakítottuk a saját munkafolyamatainkat. A csapattagokkal együtt ötleteltünk, majd amit kitaláltunk, megvalósítottuk – segítettünk egymásnak és közösen alkottunk valami újat. Ehhez az is kellett, hogy a mentorok a tanfolyam elején csapatépítő játékokkal összekovácsoljanak minket, majd péntekenként projektmenedzsmentre tanítottak. Így nem volt olyan nap, amit ne vártam volna.

– Mi tetszett legjobban a Java tanfolyam anyagából, mivel foglalkoznátok még szívesen?

– Tio: Én akkor kezdtem igazán bízni magamban, amikor túljutottunk az alapokon. Nagyon büszke voltam az OOP elsajátítására is. Nem tudnék választani a tanult témakörök közül, egyszerűen minden érdekel a Java programozás világában, ezért is vagyok itt.

– Tamás: Nekem nagyon tetszett, ha szükség volt valamilyen grafikai megjelenítésre – például a Batman logó kiszínezésénél –, vagy ablakban futó alkalmazást kellett készíteni. A Game of Life, a rekurzív függvények sikeres futtatása, a webcrawler és a Spring is emlékezetes volt.

– Attila: Nekem is a Spring MVC alkalmazások tetszettek a legjobban. Szerintem ezt a technológiát nagyon sok területen lehet alkalmazni, szívesen vennék részt ilyen fejlesztésekben.

– Peti: Én a szálkezeléssel és az algoritmizálással fogok még biztosan foglalkozni. Az eredményes vizsgák és a sikeres projektmunkák hatalmas lökést adtak ehhez.

– Flóra: Az utolsó két hétben 3 fős csapatokban kellett lefejlesztenünk gyakorlatilag a nulláról egy teljesen életképes, üzletileg értékelhető, némi továbbfejlesztéssel dobozos termékként is értékesíthető szoftvert. Ennek teljesítése valóban hatalmas siker volt, ahogy a Spring keretrendszerből letett 96 százalékos vizsgára is sokáig büszke leszek. Emiatt én is a Springgel és a webfejlesztéssel szeretnék most foglalkozni, de később talán a scrum master szerepkörében is kipróbálnám magam úgy, hogy technikai oldalról is támogathassak egy csapatot.