Helyszín: a PROGmasters főhadiszállása. Mellettem Viktor ül. Mérnök-infó szakon végzett, nagyon vág az agya, a kisujjából rázza ki a válaszokat. Másik oldalamon Gergő darálja a programozás feladványokat. Neki se nehéz, hiszen más programozási nyelvekkel már dolgozott a múltban, könnyen átülteti a tudását Java nyelvre. Rálátok Marcira, aki már végzett mind a tíz feladattal, és elégedetten nyújtózkodik. Én most értettem meg, hogy miről szól a harmadik. Valaki mond egy viccet a rekurzióról. Hangosan felkacagok, és arra gondolok: ha valaki fél éve azt mondja nekem, hogy együtt fogok programozni és nevetni ezekkel a „kockákkal”, biztos nem hiszem el. Pedig egy leszek, vagy talán már vagyok közülük.

Szintia vagyok, 28 éves, közgazdasági végzettségem van, eddig főleg marketing területen dolgoztam. Pár hónapja azt se tudtam, mire jó a Java. Miért választottam mégis a PROGmasterst? Egyszerűen néha váltani kell, hogy ne égjünk ki. Pont útkeresési szakaszban volt az életem, amikor egyre gyakrabban futottam bele a neten programozás képzések hirdetéseibe. Kíváncsiságból töltöttem ki a jelentkezéskor kapott tesztet, majd egyik dolog követte a másikat: felkészülés a megadott anyagok alapján, programozási szintfelmérő, személyes interjú, még egy vizsga, és mire felocsúdtam, már az iskolapadban ültem. Kőkemény munka volt bekerülni, de rendkívül élveztem. Hátradőlni azonban nem volt időm.

Míg gazdasági területen könnyen építkeztem a tudásomból és tapasztalatomból, itt mindent újra kellett kezdenem. De látom, hogy sikerülni fog. A mentoroknak, segítőkész csoporttársaimnak és a sok otthoni gyakorlásnak köszönhetően már összetett feladatokat tudok lekódolni, kezdenek letisztulni az eddig tanult folyamatok, összefüggések. Pedig még csak a harmadik hetet zártuk. Kíváncsi vagyok hová jutok el a végére, mennyit sikerül felfedeznem ebből a csodálatos világból, melynek most még csak a felszínét kapargatom.

Időközben arra is rájöttem, hogy mi a közös bennem és a csoporttársaimban: a lelkesedés, a tanulni vágyás és az elszántság. Emellett nagyon inspiráló látni, hogy milyen jó minőségű kód születik egy olyan csapatmunkából, ahol különböző szakmai háttérrel rendelkeznek a tagok. Bár a feladatok jellege még nem tette lehetővé, alig várom, hogy a közösen megírt kód minőségén az üzleti életben szerzett tapasztalatom is emeljen. Addig fülelek, jegyzetelek, és szívom magamba a tudást a matematikusainktól, mérnökeinktől és a sok más tehetséges, eszes társamtól, akikkel együtt veszem a PROGmasters programozás tanfolyamának akadályait.

Ha hasonló cipőben jársz, mint én, és a nulláról kezdenéd a tanulást, azt javaslom, hogy alaposan járd körbe a témát, kérdezz programozókat a munkanapjaikról, örömeikről, bosszúságaikról. Olvass blogokat és a cikkeket fejlesztőkről, fejlesztőktől. Ha mindezek után mégis kétségeid vannak, a nyílt napokon a PROGmasters mentorai szívesen iránymutatást adnak arról, hogy milyen típusú embereknek való a tanfolyam és a fejlesztői munka. Egy dolog azonban biztos: csak akkor érhetsz el bármit ebben a világban, ha készen állsz 100%-ot beleadni.

Sok sikert kívánok hozzá!