A PROGmasters tavasszal indított Java programozó képzése a végéhez közeledik. A résztvevők az utolsó 3 hétben már állandó csapatokban dolgoznak egy-egy nagyobb projekten. Az eredményeket péntekenként prezentálják olyan vállalati szakemberek előtt, akikre nemsokára akár a munkaadójukként is tekinthetnek.

Bár az első demón még izgultak a programozó képzés résztvevői, a második sprint végére a prezentálásba is kezdtek belerázódni: a csapatok 8 perc alatt komplett bemutatókat tartottak az elmúlt egy hét alatt végrehajtott fejlesztésekről. A résztvevők egyik fele egy blogmotort fejlesztett, míg a többi 3 fős csapat egy kisebb pénzügyi applikáción dolgozott.

A programok alapvető struktúrájának és legfontosabb funkcióinak kialakítása – például bejegyzések közzététele, hozzászólás, listázás, illetve számlanyilvántartás, valuták kezelése és átutalás – az első hét feladata volt. Ezután a csapatok projektet cseréltek, és az idegen fejlesztésű kóddal kellett tovább dolgozniuk. A második héten a felhasználói szerepkörök kialakítása, a jogosultságok kezelése, a validálás és az automatizálás állt a fejlesztés középpontjában.

Voltak olyan csapatok, amelyek plusz feladatokat is be tudtak vállalni: a blogmotor fejlesztésénél például lájkolhatóvá tették a bejegyzéseket, a pénzügyi applikációnál pedig az időzített utalás lehetőségét teremtették meg.

Agilis fejlesztési módszertan a gyakorlatban

A képzés részvevői nemcsak a programozási tudásukról adtak számot, hanem arról is, mennyire sikerült elsajátítaniuk különböző menedzsment technikákat. A csapatok minden napot stand-up meetinggel kezdtek, este pedig retrospektív megbeszéléssel zártak. A hét elején meg kellett becsülniük, hogy a fejlesztések milyen költséggel (mennyi munkaidő-ráfordítással) járnak, majd a hét végén összevetniük ezt a valós eredménnyel.

Az agilis fejlesztési módszertant a gyakorlatban is alkalmazták: Kanban táblát használtak a feladatok áttekintéséhez, a fejlesztés mérföldköveit jelentő user sztorikat és az ezekhez kapcsolódó tevékenységeket pedig a Trello alkalmazásban vezették. A csapatoknak úgy kellett beosztaniuk az idejüket, hogy a hét elején a kód megismerésére, a hét végén pedig a prezentációra történő felkészülésre is jusson néhány órájuk. Mindez különösen annak fényében nagy teljesítmény, hogy 3 hónappal korábban még a Java alapjainak elsajátítását gyakorolták.

Prezentálni a leendő főnök előtt

A demókon olyan cégek képviselői is részt vettek, amelyek a PROGmasters végzőseivel szeretnék bővíteni fejlesztői csapatukat. A prezentációkon nemcsak a résztvevők technikai felkészültségéről győződhettek meg, hanem arról is, hogyan tudnak csapatban dolgozni és kommunikálni a programozójelöltek. A vállalati szakemberek a demók utáni retrospektívbe is bekapcsolódhattak, a kötetlen beszélgetés pedig az ebédszünetben is folytatódott. A képzés résztvevőinek mindenesetre nem kell aggódniuk: a 18 jelölt több mint 30 állásajánlatból válogathat.