Winkler László 28 éves koráig katonaként szolgált. Két éve döntötte el, hogy pályát vált, ezért leszerelt, majd felvételizett a PROGmasters képzésére, amit 2018 januárjában sikeresen elvégzett. Tavaly február óta az applikáció- és webfejlesztéssel foglalkozó WRD Labs Zrt. fejlesztője.

Miért hagytad ott a hadsereget?
Mindig is vonzott a hadsereg, ezért 21 évesen jelentkeztem a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, ahol felderítő szakon végeztem. Utána lövész szakaszparancsnokként szolgáltam négy évig. Rengeteg pozitív élmény ért a seregben, 29 évesen mégis úgy éreztem, hogy szeretnék pályát váltani, mert más perspektívára vágyom.

Honnan tudtad, hogy van érzéked a programozáshoz?
Még az általánosban informatika szakkörös voltam, illetve az egyetem előtt pár hónapig egy műszaki főiskolára jártam, ahol melléktárgyként programozást is tanultam. Igazából ez volt az egyetlen tárgy, ami érdekelt ott.

Miért a PROGmasters mellett döntöttél?
2017 júliusában szereltem le és tudtam, hogy nagyjából fél éven belül szeretnék szoftverfejlesztői álláshoz jutni, ezért mindenképpen egy 4 hónapos tanfolyamot kerestem. Azt is tudtam, hogy a PROGmasters szinte csak Javát oktat és úgy gondoltam, hogy 4 hónap alatt nem akarok több programnyelvbe is belefogni, inkább csak egy területre fókuszálok.

Ráadásul a Java-fejlesztők mindig nagyon keresettek.

Az is tetszett, hogy ingyenesen küldtek online elérhető könyvet, videókat és programozási feladatokat, a felvételi vizsgára is ezekkel készültem fel.

Ezek után nem is tartottál a programozási felvételitől?
Arra csak a leszerelés után, két hétig tudtam készülni, emiatt nem sikerült tökéletesen a vizsga. Ezért a mentorok felajánlották, hogy két-három hét múlva vegyek részt egy második körön. Pár hétig tehát gyakoroltam még az algoritmizálási feladatokat, így a következő alkalomra sokat fejlődtem és bejutottam a képzésre.

És mire elég élesben az, amit ott tanultál?
Nagyon hasonló dolgokat tanultunk a 4 hónap alatt, mint amiket most a gyakorlatban alkalmaznom kell, ezért már rövid idő után hasznos munkát végeztem. A cégnél egyszerűbb feladatokkal kezdtem ugyan, de végül is a második munkanapomon már kódoltam, és részt vettem a Telekom nemzetközi mobilapplikációjának fejlesztésében.

Mit adott még a képzés, aminek hasznát veszed?
Nagyon jó csapat alakult ki, mindannyian fejlődni akartunk, ezért lelkesen dolgoztunk, ami sokkal könnyebbé tette az egyébként intenzív tanfolyamot.

Soha nem gondoltam, hogy a tanulás lehet annyira élvezetes is, mint abban a 4 hónapban volt.

Ráadásul teljesen különböző hátterű emberek jöttek össze, így egymástól is sokat tanultunk, formáltuk egymást. Úgyhogy az emberi kapcsolatok terén is rengeteget kaptam, többekkel ma is baráti viszonyban vagyok.

Hogy ment az elhelyezkedés?
Tavaly januárban végeztem és két héttel később, február 7-én kezdtem el dolgozni a mostani munkahelyemen. A PROGmasters már a tanfolyam alatt felmérte, hogy milyen cégnél szeretnénk majd dolgozni, így célzottan küldte el az életrajzunkat a partnereihez. Számomra fontos volt, hogy kisebb céghez kerüljek, ahol van fejlődési lehetőségem és nagyobb az önállóságom. Összesen három cég hívott be személyes interjúra, végül kettő is visszajelzett, hogy fölvenne. Így én választhattam, és a web- és applikációfejlesztéssel foglalkozó WRD Labs Zrt. mellett döntöttem.

Akkor megérte leszerelni?
Abszolút, mert nagyon élvezem, amit most csinálok. A sztereotípiával ellentétben ez egy nagyon izgalmas és változatos szakma, szinte minden nap kapok valami új, megoldásra váró problémát. Ráadásul több iparágba is belelátok, az elmúlt időszakban például dolgoztam telekommunikációs és egészségügyi projekten is. Emellett pedig folyamatosan fejlődöm, ugyanis a munkám során újabb és újabb technológiákat ismerek meg és alkalmazok.