A junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters tavaly munkaadóként csatlakozott a hátrányos helyzetű álláskeresők munkához jutását segítő Incorpora programhoz. Ezen keresztül lett a PROGmasters tesztelő képzésének szakmai vezetője és mentora a korábban középiskolai informatikatanárként, majd közel 10 évig tesztelőként dolgozó Nyikos Márta. Mártit eddigi életútjáról és az új képzésről kérdeztük.

Ránézésre hihetetlennek tűnik, hogy hátrányos helyzetű munkavállalóként kerestél állást…

Elsőre én sem gondoltam magam annak. A PROGmasters előtt, közel 10 évig hazai nagyvállalatoknál dolgoztam manuális tesztelőként, amit sokáig élveztem is. Egy idő után azonban úgy éreztem, hogy váltani szeretnék, de attól tartottam, hogy kétgyermekes, egyedülálló szülőként nem én vagyok a munkaadók álma.

Így jött a képbe az Incorpora?

Igen. Elmentem az Incorporához, amely a munkaerő-piaci szempontból kiszolgáltatott álláskeresőket – például az egyedülálló szülőket, a szülési szabadságról visszatérő nőket vagy a szociálisan rászorulókat – támogatja ingyenes karrier tanácsadással, illetve összeköti őket azokkal a vállalkozásokkal, amelyek – többek között képzésekkel vagy rugalmas munkabeosztással – segítik a speciális igényű munkavállalók álláshoz jutását.

Hogy indult az IT-s pályád?

Informatikusként és számítástechnika-tanárként diplomáztam, majd az akkor Moszkva téri Postapalotában rendszergazdaként helyezkedtem el, utána pedig középiskolai tanár lettem. A tanári pályát akkor hagytam ott, amikor egy fejlesztőcég ajánlata megtalált. Mivel nincs nagy különbség egy informatika-dolgozat és egy program kijavítása között, ezért elfogadtam az ajánlatot. Előbb a posta jelenleg is használt informatikai rendszerét, majd egy banki dokumentumkezelő szoftvert teszteltem.

De a tanári pálya továbbra is vonzott…

Igen, ráadásul az Incorpora nagyszerű tanácsadója hívta fel a figyelmemet arra, hogy a szakmai tapasztalataim mellett a tudásom átadásának képessége is értékes lehet a munkaadók számára. A tesztelés mellett az előző munkahelyemen én feleltem például az új kollégák betanításáért, és a felhasználók oktatásáért is. Ennek fényében nem is annyira meglepő fordulat, hogy a PROGmastersnél lezajlott állásinterjúm felénél már arról ötleteltünk Szabolccsal, az iskola alapítójával, hogy akár egy tesztelő képzést is elindíthatnánk. Így lettem tavaly év végén az új, 7 hetes képzés szakmai vezetője, és már a második csoportot oktathatom.

Miről szól egy tesztelő munkája?

A szoftvertesztelők feladata az, hogy a fejlesztők által elkészített alkalmazások, programok hibátlan működéséről megbizonyosodjanak, illetve ellenőrizzék, hogy az elkészült alkalmazás megfelel-e az ügyfél igényeinek. Óriási jelentősége van a munkánknak, hiszen egy orvosi vagy egy repülőgép-karbantartási szoftver működését, de például egy távközlési eszköz programját is mi ellenőrizzük.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó tesztelő legyen, például informatikai tudás?

Azokból lehet jó tesztelő, akik figyelnek a részletekre. Például akiket a mindennapokban zavarnak a ferdén lógó képek, egy szövegben az elírások, akik észreveszik, ha egy honlapról hiányzik egy-egy elem, vagy lemaradt egy telefonszám egyik számjegye. Az sem árt, ha valaki jól bírja a javítással járó monotonitást, és empatikusan tud visszajelzést adni a kollégái munkájáról. Az informatikai alapismeretek pedig természetesen előnyt jelentenek, ám azok is sikeresen elvégezhetik a képzést, akiknek nincsen programozói tudásuk.

Akár a teljesen más területről érkező karrierváltóknak is ajánlod a képzést?

Abszolút, ez ugyanis egy munka mellett, elsősorban hétköznap délután, este és hétvégén végezhető képzés, amelyhez mindössze 7-9 szabadnapot kell kivenniük a hallgatóinknak. A diákjainkat egyébként a karrierváltás motiválja: több pedagógus is elvégezte a képzésünket, volt vendéglátós és masszőr is a hallgatóink között, a most futó csoportban pedig van, aki kontrollerként dolgozott korábban, és két vegyészmérnököt is találunk. Ez a fajta sokszínűség remek lehetőséget kínál a továbblépéshez, mert a fejlesztési projektek igen változatosak, így a korábbi szakmai tapasztalatok kiválóan beépíthetők a projektmunkába.

Említetted, hogy már a második csoportot viszed. Az első diákokkal mi lett?

Az első képzésünkre 6 diákot vettünk fel, akik február 1-jén végeztek. A munkaerő-piaci keresletet mutatja, hogy közülük öt hallgatónknak jóval a 3 hónapos állásgaranciánk lejárta előtt, március elejére találtunk tesztelői állást a partnercégeinknél, egy hallgatónknak pedig még keressük a megfelelő helyet.

Ha ennyire keresettek, nyilván jól is keresnek…

Valóban, egy tapasztalt manuális tesztelő ugyanis rengeteg terhet levesz a fejlesztők válláról, akik így több projektfeladatot tudnak ellátni. Emiatt a kezdő tesztelők fizetése megközelíti a kezdő fejlesztők bérét, néhány éven belül pedig akár nettó 400-500 ezer forintot is hazavihetnek, ha szorgalmasak és tehetségesek.