A napokban ért véget a 2020-ban 10. alkalommal megrendezett Ericsson Programozó Bajnokság, amelyben idén 198 csapat közel hatszáz versenyzője mérhette össze szakmai tudását. Az ősz legnagyobb programozóversenyének győztes, Cloudberries nevű csapatában a PROGmasters egy korábbi és egy jelenlegi diákja, Bámer Teodóra és Péterfalvi Ferenc indult harmadik társukkal, Tajti Virággal.

A 10. Ericsson Programozó Bajnokságot a szervező többek között tapasztalt szenior programozók számára hirdette meg. Az idei bajnokság résztvevői egy igen aktuális versenyfeladatot kaptak: a GAIA fiktív világában megjelenő vírus elleni – korlátozott mennyiségben elérhető – vakcina leghatékonyabb elosztását kellett biztosítaniuk egy mesterséges intelligencia alapú megoldással. Az indulóknak a versenyen egy sok számítást elvégző algoritmust kellett leprogramozniuk úgy, hogy a program minden játékkörben két másodpercen belül válaszoljon.

A győzelemmel a 10. Ericsson Programozó Bajnokság legjobbjai ráadásul az Ericssonos karrierhez is közelebb kerültek, hiszen a döntőbe jutva egyúttal az Ericsson K+F Központ szakmai felvételi tesztjét is teljesítették.

„Reméltük, hogy döntősként végzünk a 10. Ericsson Programozó Bajnokságon, de győzelemre nem számítottunk. A versenyben a PROGmastersnél megszerzett elméleti ismeretek mellett leginkább arra volt szükség, hogy számos olyan kisebb-nagyobb problémát is megoldjunk, amelyekhez a kutatás-fejlesztési projektekhez nélkülözhetetlen kreativitás is kellett” – összegzi tapasztalatait Bámer Teodóra.

Korábbi diákunk egyébként három éve végezte el a PROGmasters full-stack fejlesztő képzését, majd partnercégünknél, a Stratis Kft-nél helyezkedett el junior programozóként, ahol már közel egy éve medior fejlesztőként dolgozik.

„Partnercégeink visszajelzéseiből eddig is tudtuk, hogy végzettjeink felveszik a versenyt a tapasztalt programozókkal, ám újabb hatalmas elismerés és nagy büszkeség számunkra, hogy az idei ősz legnagyobb programozóversenyeként meghirdetett 10. Ericsson Programozó Bajnokságot a Cloudberries nyerte, hiszen ezen a rangos szakmai versenyen számos szenior szoftverfejlesztőkből álló csapat is elindult” – mondja Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és vezetője.