Pozitív attitűd, tettvágy és stabilitás árad Veres Áronból – talán a földközeliség az oka. A PROGmasters friss végzőse ugyanis a gazdálkodásból érkezett a képzésre. De vajon mi az, amit az ember a mezőgazdaságból a programozásban is használni tud? Mi vette rá őt erre az éles váltásra?

Lassan befejezed a PROGmasters full-stack programozó képzését. Pontosan mivel foglalkoztál a mezőgazdaságban, mielőtt nekiugrottál a képzésnek?

Paprikát termesztettem. Édesapámnak van 88 hektár földje, adott nekem kölcsön egyet, hogy azon gazdálkodjak, ugyanis mezőgazdasági mérnökként végeztem a Debreceni Egyetemen.

Egy hektár föld tízezer négyzetméter. Mennyi paprikát lehet azon termeszteni?

Harminc tonna pfefferoni paprikát tudtam rajta termeszteni. Mindenki ismeri ezt a paprikát, ez az, amit a pizzára is rátesznek. Lehet, hogy én is ettem a saját paprikámat, mert bár Lengyelországba adtam el, lehet kapni Magyarországon is.

A paprikatermesztésből meg tudtál élni?

Fogjuk rá. Az első évem veszteséges volt, a második kicsit volt veszteséges, a harmadik pedig kicsit nyereséges. Ha kitartottam volna, ez egyre jobb lett volna. De az az igazság, hogy nem szerettem csinálni.

Mit nem szerettél benne, és miért döntöttél inkább a programozás mellett?

Több oka is van. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de úgy érzem, az emberiségnek az az érdeke, hogy a képességeit mindenki a lehető legteljesebb mértékben kihasználja. Ha olyan tevékenységet végzek, amit más is meg tud csinálni, akkor az, amit csak én tudnék csinálni, kimarad a nagy egészből, nem csinálja meg senki. Emellett a mezőgazdaságban nagy ára van a hibázásnak. Ha elrontottam valamit az ültetésnél, azt legkorábban következő tavasszal tudtam kijavítani. A programozásban jóval gyorsabban, akár pár perc alatt is tudunk javítani. Végül a gazdaságban gyakorlatilag másokon, a munkásokon és a partnereken múlott a sikerem, amit nehezen viseltem. A programozás során viszont minden rajtam múlik, ha odateszem magamat, az egyenes út a sikerhez.

Van olyan tudás, amit a mezőgazdaságban szereztél meg és a programozás során is jól tudod alkalmazni?

A munkamorál. A mezőgazdaságban, ha szezon van, látástól vakulásig dolgozunk, hiszen senki nem végzi el helyettünk a munkát. Volt olyan, hogy reggel 5-től este 8-ig szó szerint meg sem álltam, le sem ültem. Ezért itt a suliban sem okoz gondot, hogy sokat kell tanulni, dolgozni.

Miért a programozás? Hogyan választottad ezt a szakmát?

2020 őszén döntöttem el, hogy pályát módosítok. Van egy programozó barátom, és láttam, hogy évről évre egyre nagyobb megbecsülésnek örvend anyagilag és szakmailag egyaránt. Rájöttem, hogy ezt a szakmát én is élvezném, szóval miért ne próbálnám meg. A barátom is biztatott. Pályáztam az ő cégéhez, ám a felvételi során kiderült, az otthon megszerzett tudásom kevés, ezért jelentkeztem a PROGmastershez.

A PROGmastershez való felvétel sem volt szokványos.

Amikor jelentkeztem, már folyamatban volt egy képzés, amihez szerettem volna csatlakozni. Mivel Szabiék látták bennem az elhivatottságot és a lelkesedést, megengedték, hogy megpróbáljam a felvételit, és bekerültem a már futó képzésbe. Korábban otthon sokat tanultam egyedül, így fel tudtam venni a fonalat a három hetes kihagyás ellenére is.

Miért bootcampet választottál?

Nagyon szimpatikus volt, hogy a PROGmasters állásgaranciát vállal, ezért döntöttem úgy, hogy felhagyok az autodidakta tanulással.

Mit élveztél a legjobban a képzés során? 

A csapatmunkát. Előtte teljesen egyedül tanultam a programozást. 

Szerinted mik azok a tulajdonságaid, amik téged sikeressé tehetnek ezen a pályán?

Szerintem minden programozónak lelkiismeretesnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy mindennek a mélyére megyek és nem csak nagyjából tanulok meg valamit. Még nem helyezkedtem el, de úgy gondolom, ez a tulajdonságom fog sikerre vinni.

Mit mondanál az 5 évvel ezelőtti Áronnak, aki épp paprikatermesztésbe fog?

Azt, hogy Áron, ne vesztegesd az idődet! Igazad van, nem neked való a mezőgazdaság, te reál beállítottságú vagy. Használd ki a képességeidet! Ne sajnáld a befektetendő pénzt, mert meg fog térülni és sokkal jobban fogod érezni magad!

Fordítsuk át a kérdést a másik oldalra. Hogy látod magad 5 év múlva? Mik a vágyaid?

Programozó leszek és élvezni fogom. Alapvetően otthonról szeretnék dolgozni, ugyanakkor heti 1-2 napot szívesen bejárnék valahova.

Kinek ajánlanád a PROGmasters képzését és mit üzennél annak, aki bizonytalan?

Bármilyen korosztálynak és nemnek ajánlom ezt a képzést. Annyi tanácsom van, hogy mindenki próbálja ki, tanulja meg a felvételi előtt kiadott anyagokat, tegye bele ezt a két hónapot a felkészülésbe és úgy döntse el, hogy szeretné-e ezt a szakmát. A jó szakember nagyon keresett, és ha valaki szereti az olyan feladatokat, ahol el kell merülni a részletekben, akkor boldog lesz a munkájában.

UPDATE: A blogcikk megjelenése óta Áron sikeresen elhelyezkedett a CAD PROJEKT-nél.