Timi bejárta a közgazdász szakma ranglétráját, a szíve azonban gyermekkora óta az informatikáért dobogott. Egy mérnöki diploma, a pandémia és 4 gyermek után úgy döntött, végre azt fogja csinálni, amit igazán szeret.

Közgazdászból programozó

Mikor kezdett el világossá válni számodra, hogy az IT a te utad?

Azóta vonzódom az informatikához, hogy megjelentek a számítógépek. Abban az időben még nem volt informatika-szakirány a középiskolában, így elektrotechnikára mentem tovább. Érettségi után jelentkeztem az egyetemre programtervező matematikusnak, de az élet más irányba sodort.

Akkor nem az IT-ban helyezkedtél el?

Nem, a családi körülményeim miatt muszáj volt elkezdenem dolgozni. A legkézenfekvőbb az irodai adminisztráció volt, és mellé egy közgazdász diploma.

A közgazdász szakmára mindig is úgy tekintettél, hogy ez csak egy állomás?

Szerettem, de ahol dolgoztam, azon a területen már mindent elértem, végigjártam az egész ranglétrát. Egyszerű bedolgozó munkatársból lettem munkavezető, majd területi vezető, innen a következő lépcsőfok már csak a vállalatirányító igazgató lett volna, de azt már nem szerettem volna csinálni. Mindent kimaxoltam ezen a területen, amit szerettem volna.

Ezután egyértelmű volt, hogy az informatikához kanyarodsz vissza?

Mindig is szerettem volna folytatni az informatikai irányt. Az előző munkahelyemen saját belső szoftvert fejlesztettünk, ami megkönnyítette a mindennapi munkát. Láttam, tapasztaltam hogyan fejlődik a program, és tudtam, hogy ilyet én is szeretnék csinálni. Ott és akkor eldöntöttem, hogy elvégzem a mérnökinformatikus szakot.

Egyetem vs bootcamp

El tudtál helyezkedni?

Azzal szembesültem, hogy nem igazán tudok érvényesülni a munkaerőpiacon, hiszen nem volt semmi tapasztalatom. Elkezdtem nézni az álláshirdetéseket, de mindenhová szakmai tapasztalat és gyakorlat kellett. Ráadásul nem sokkal ezután jött a pandémia, és én is otthon maradtam a gyerekekkel, így nem volt lehetőségem kipróbálni magam.

Viszont nem adtad fel.

De nem ám. Elkezdtem keresni, hogy milyen lehetőségeim vannak, amivel felhúzhatom a gyakorlati hiányosságom. Ekkor találtam rá a PROGmastersre.

Miért döntöttél úgy, hogy egy intenzív bootcampet választasz?

Erősen gyakorlatorientált képzésre volt szükségem, és úgy láttam, ezt csak a bootcampek tudják biztosítani. Az egyetemen inkább backendet tanultunk, ezt szeretem is nagyon a mai napig. A PROGmastersnél viszont a full-stack képzést választottam, mert nem szerettem volna csak az egyik iránynál leragadni. Emlékszem, amikor először kezdtünk frontendezni, nagyon nehezen ment, mert idegen volt a felület, de aztán gyorsan megszerettem és jelenleg is használom a munkám során. Összességében tehát jó döntés volt, hogy a full-stacket választottam.

Hogy élted meg a felvételi felkészülést így, hogy már volt informatikai előképzettséged?

Én két felvételi körön voltam, az elsőn sajnos elbuktam, mert túl gyorsan akartam megcsinálni a feladatokat. A második körre viszont olyan jól felkészültem, hogy még a plusz feladatot is megcsináltam. A PROGmasters ingyenes felkészítő videóit használtam, nagyjából két hét alatt néztem át az anyagot.

„Tetszik, hogy fejlődhetek”

A programozó képzést 4 gyermek mellett végezted el. Hogy volt időd mindenre?

A gyermekeim nagyon megértőek és türelmesek voltak, végig támogattak a képzés alatt. Bár azért az is igaz, hogy már nagyok voltak, amikor csináltam a képzést jelenleg 8, 11, 13 és 16 évesek. Voltak olyan napok, amikor nem csak 9-től 5-ig tanultunk, hanem még utána is olvasgatni kellett az anyagot és gyakorolni, de ezt is nagyon jól viselték.

A Magyar Közútnál helyezkedtél el, hogy érzed magad?

Nagyon jól, már a demo alkalmakon megtetszett náluk a továbbképzési lehetőség. Nekem ez nagyon fontos, hiszen ez egy olyan szakma, amiben mindig fejlődni kell. Egyből belecsöppentem egy éles projektbe, ahol frontenden és backenden is dolgoztam. Igaz, hogy a képzésen Java-t tanultunk, a munkában viszont Python-t kellett használni, de a PROGmasters képzésén olyan jó alapokat kaptam, hogy nem volt sok idő, amíg felzárkóztam ebből a másik programozási nyelvből.

Mik a további karrierterveid?

Szeretném fejleszteni a Java tudásom, emellett a Pythont és a Fluttert tanulom most. Nagyon tetszik az alkalmazásfejlesztés is, a későbbiekben ilyen irányba szeretnék elmozdulni. Szeretnék majd saját projekteken is dolgozni, főként a mobil applikáció fejlesztés, webshop-készítés érdekel.

Szereted a számítógépes játékokat. Most is van időd erre?

Igen, most is logikai és stratégiai játékokkal töltekezem. Már a nagyobb gyerekeket is bevonjuk és velük együtt játszunk. Főleg a nagyfiam szeret így kikapcsolódni, és arra is hajlik, hogy informatikus legyen.

LEGYEN TIÉD A KÖVETKEZŐ SIKERSZTORI!